RESIDENTIAL BUILDING
S 2008
RESIDENTIAL BUILDING
S 2008
RESIDENTIAL BUILDING
S 2008

Spatial strategy and integration

A former farm, a 2000 sqm site on a gently sloping hill with an excellent view, strict urban planning regulations that only allow saddle-roofed buildings in the context of typical colourless peripheral townhouses with similar roofs with PVC windows in all conceivable sizes and proportions - all these were the challenges of a building project that questioned the client's desire for individuality.

The starting point was to build and live in a house that respects tradition meaningfully but at the same time offers an individual and contemporary style. The reinterpretation of the contextual architectural language was intended to realize not only innovation and functionality but also new building conditions through recyclable materials and the use of modern energy solutions.

A simple geometry was chosen for the house, combining two fixed volumes, which not only preserve the view of the neighbouring houses of the valley, but also improve it. 

The building is dominated by two main rooms: the living room as a lively centre and the private bedrooms. The living room is an open space with large windows that exposes the view of the village and follows the hill with divided levels. The private rooms are on one level at the side. These smaller rooms with efficient room division stand in contrast to the large open living rooms and create a quiet and comfortable architecture.

The volume with the common rooms is characterised by the slate façade and the slate stone roof. The urban integration of the sloping roof and the vertical shift to the slope create a volume reminiscent of a modern monolith, encased in a 400 million year old material whose silky texture harmonises perfectly with the surrounding environment.

In 2009, the building was included in the programme by the Bavarian Chamber of Architecture as part of the "Sustainable Architecture" sightseeing tour and in the list of exemplary buildings "Energy-efficient Building in Bavaria".

CLIENT

Familie Schierle

CATEGORY

RESIDENTIAL BUILDING

LOCATION

GERZEN

YEAR

2005 – 2007

PHOTOGRAPHER

FINE RESULT, Rathschek Schiefer

AREA

BGF 300 m2

PROJECT STATUS

Built

RELATED PROJECTS