RESIDENTIAL BUILDING
L 2019
RESIDENTIAL BUILDING
L 2019
RESIDENTIAL BUILDING
L 2019

New interpretation of the Allgaeuer Haus

For the residential building, the sloping slope to the east required a design that included the western sun and provided a panoramic view, which would be obstructed by the adjacent houses below. 

In order to preserve the view of the striking pyramid-shaped Saeuling, the Ammergau Alps and Zugspitze, the house is pushed to the front edge of the property and "tilted" downwards with the extremely steep terrain. The uses usually located on the 1st floor are relocated to the slope, so that the living and terrace areas moved upwards.

The heights and the surrounding spatial relationships as well as the topographical conditions are included in the planning, so that the residential level lies exactly above the ridges of the adjacent houses below and thus flows into the slope.

The façade is raised, goes into the gable and finally runs diagonally downwards. This creates an extraordinary window in the living area with a wonderful view of the mountains. The façade design plays with the principle of shuttering: it exposes the entrance, opens to the side and forms a free pulpit.

CLIENT

Familie L

CATEGORY

RESIDENTIAL BUILDING

LOCATION

Oy-Mittelberg

YEAR

2016 – 2018

FOTOS & SKIZZEN

BENZ & ZIEGLER 

AREA

BGF 200 m2

PROJECT STATUS

Built

RELATED PROJECTS