RESIDENTIAL BUILDING
AMEISENBERG
RESIDENTIAL BUILDING
AMEISENBERG
RESIDENTIAL BUILDING
AMEISENBERG

Unconventional design strategy

Staetzling, a village near the city of Augsburg in the south of Germany and situated directly on the banks of the Lech, is characterised by a unique location and a magnificent view of the neighbouring city. 

The building plot itself forms a very small area on a steep hill facing south. The location of the surrounding buildings prevents the use of the southern garden. In order to transfer the qualities of the location to the property, the design set itself the task of creating a view and generating a flat garden in the south via the architecture itself.

THE IDEA

The core idea of the design is therefore to "raise" the house and place it directly "in" the hill. By turning the living room cantilever by only 5 degrees to the east, the view from the living room can be directed to the opposite apple tree garden instead of a three-storey residential house from the 1960s. 

This unconventional design strategy not only convinced building owners and authorities, but also offered spatial advantages. Below the living room there is an open carport for two vehicles, above the living room there is a beautiful 55m² roof terrace with a fantastic view of the city of Augsburg. 

THE ENERGY CONCEPT

The use of recyclable materials and the inclusion of energy saving concepts are fully integrated into this project. The large windows on the south façade allow maximum use of natural light and at the same time use the air currents that rise up the hill to ventilate the interiors in summer. 

CLIENT

 Familie Winkler-Schmied

CATEGORY

RESIDENTIAL BUILDING

LOCATION

Augsburg 

YEAR

2005 – 2006

PHOTOGRAPHER

Thomas Stefan

AREA

GFA 225m2

PROJECT STATUS

Built

RELATED PROJECTS