RESIDENTIAL BUILDING
P 2016
RESIDENTIAL BUILDING
P 2016
RESIDENTIAL BUILDING
P 2016

The modern interpretation of the traditional farmhouse

The design was looking for a way that fits into the rural context and at the same time meets modern demands. The obvious approach was to interpret the farmhouse in a contemporary way: the massive plinth floor with a light-looking wooden structure above it offers optimal use and fits harmoniously into its urban context.

The traditional division of use between the ground floor and upper floor was incorporated into the design, but was broken up in favour of a modern use of space on the ground floor. The floor plan offers a generous living and dining area, which runs across a corner and thus creates a calm situation. An L-shaped living area with adjoining terrace gently blends into the flat meadow, digs itself into the landscape and creates connection and intimacy at the same time. The central execution axis in the entrance area leads up to the upper floor. The sleeping area is located at the top, so to speak crosswise, with two children's rooms with a bathroom facing west, a parents' room with a bathroom and a dressing room facing east.

The starting point for the façade design is the local architecture. The core idea, to work out and partly reinterpret stylistic elements of the surroundings, runs through the entire design. In the contrast of materials (plastered brickwork and weathered wood), as well as in the construction and design language, as in the balcony as an element of the façade. 

The solid base zone is visible as a white plastered and bricked area, the upper floor as a second structure with dark weathered or stained wood. The filigree wooden balcony parapet quotes the traditional construction method. It is contemporary, transparent and frayed at the bottom.

CLIENT

Familie O

CATEGORY

Residential Building

LOCATION

Polling

YEAR

2013 – 2016

PHOTOGRAPHER

FINE RESULT

AREA

 GFA 280 m²

PROJECT STATUS

Built

RELATED PROJECTS